Långholmen

En annan omtyckt tillflyktsort är förstås Långholmen – från mytomspunnen fängelseö till naturskönt strövområde.

En av Stockholms vackraste öar – från luften.

Ön tillhörde tidigare kungahuset, men donerades år 1647 till Stockholms stad av drottning Kristina. Långholmen är mest känd för öns fängelse med samma namn. Ön var skapt till en karg stenhög, men på 1800-talet fick fängelsets internerade i uppdrag att täcka ön med det slam som muddrats ur farlederna runt omkring ön.
August Strindberg har, i novellen När träsvalan kom i getapeln gestaltat detta, hur ön blev en stinkande lerhög strösslad med skrot som legat på botten. Men så, efter några år blommade den fertila dyn upp och ön blev den lummiga holme den är idag.
Ön ska ha fått ett exotisk växtliv av frön burna och tappade i vattnet av passerande handelsfartyg. År 1975 stängdes den sista avdelningen av fängelset och år 1982 revs centralbyggnaden. Idag är fängelset restaurerat till ett vandrarhem/hotell, en konferensanläggning och ett museum.

Tvärs över ön löper Västerbron. På ön finns även badstranden Långholmsbadet.

Här störtade ett JAS 39 Gripen under en flyguppvisning i samband med Vattenfestivalen 8 augusti 1993. År 1994 sattes ett minnesmärke i form av en papperssvala upp på nedslagsplatsen.